Just nu...



Består min värld av detta!

Boken heter:
Criminological Theory: Context and consequences

Och den är skriven av:
J. Robert Lilly
Francis T. Cullen
Richard A. Ball

Kanske inte så intressant att veta.. Men det är i alla fall bokrelaterat ^^

En liten titt i min bokhylla!


Jag tänkte att ni skulle få se några av de böcker som gömmer sig i min bokhylla! :)



Från vänster till höger:

Kulla-Gulla vinner en seger - Martha Sandwall Bergström
Kulla-Gulla i skolan - Martha Sandwall Bergström
Septimus Heap: Magi (del 1) - Angie Sage
Septimus Heap: Magi (del 2) - Angie Sage
Septimus Heap: Skuggan - Angie Sage
Pretty Little Liars: Hemligheter - Sara Shepard
The Twilight Saga: Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer
The Twilight Saga: När jag hör din röst - Stephenie Meyer
Månsystrar - Brunonia Barry
Piratika - Tanith Lee
Den sista konkubinen - Lesley Downer
Vampyrguden: Mexiko - Sebastian Rook
Tom Sawyer - Mark Twain
Star - Pamela Anderson

Böckerna som ligger ovanpå är ett par böcker ur serien: Rallarliv. Jag visar upp dem senare när jag tagit mig igenom den ^^

Som ni kan se är min bokhylla en aning stökig och den är helt osorterad, så såsmåningom ska jag ta och "städa" ur den lite :)


Dåligt med läsande!

Hej på er!

Det har blivit väldigt dåligt med läsandet för min del. Har haft fullt upp inför skolstarten och annat, så därför måste tyvärr böckerna ligga och vänta :( Men så fort jag har en minut över så ska jag fortsätta läsa! :)

Boken jag läser nu är den här:


Lögner - Sara Shepard



Mystiska medelanden sprider skräck i tjejgänget. Vem är det som vet allt om dem? Även deras mörkaste hemlighet. Kan det vara Alison, bästisen som försvann från det där pyjamaspartyt för tre år sedan och som inte synts till sedan dess?

Komentar: Jag tycker jätte mycket om den här boken! Det började med att jag såg serien "Pretty Little Liars" och sedan fick veta att serien är baserad på dessa fantastiska böcker! Jag älskar serien - likaså den här boken. Trots att dom är ganska olika varandra, även om de har samma "röda tråd", så att säga.

Den var lätt att läsa och pga. att den är så bra, så läste jag ut den på mindre än 2 dagar. Det är korta kapitel, vilket jag tycker om, och den var inte så lång.

Jag rekomenderar den här boken till alla! Framförallt till tjejer, eftersom den är lite av en "tjejbok". Den har allt man kan begära: Kärlek, spänning, intriger, hemligheter, lögner och vänskap.


Läs den - Älska den!

Fakta:
Titel: Lögner
Författare: Sara Shepard
Serie: Pretty little liars
Orginaspråk: Engelska
Orginaltitel: Pretty Little Liars

Förlag: B Wahllströms
Antal sidor: 223
Utgivningsår: 2006
Första meningen: Förflytta dig ett par år bakåt i tiden, till sommaren mellan åttan och nian.
ISBN: 978-91-32-15669-4

Jag ger den 8/10

Dålig uppdatering!

Hej på er alla!

Förlåt för min dåliga uppdatering. På helgerna har jag fullt upp och umgås väldigt mycket med min pojkvän H, eftersom han är ledig på helgerna! Men jag ska försöka bättra mig! :)

Nu har jag börjat läst första delen i Pretty little liars. Närmare bestämt Lögner. Jag älskar tv-serien och följer den slaviskt! Jag hade inte hört talas om böckerna innan jag började titta på tv-serien, faktiskt. Men jag har inte hunnit långt i boken utan att jag kan erkänna att jag älskar den! :) Den är så spännande och jag ska strax fortsätta läsa den ^^


Dock måste jag erkänna att omslaget inte är särskillt fint.. ^^

Jag är ingen häxa - Kim M. Kimselius



Vad är det som har hänt? Och var befinner de sig?
   Ramona och Theo tittar förvånat upp. Framför dem reser sig ett stort bål och överst, på toppen, står en flicka i deras egen ålder fastbunden vid en påle. Folket runt omkring är klädda i ålderdomliga kläder och ropar samfällt: "Död åt häxan, död åt häxan!"
   De har plötsligt hamnat flera hundra år bakåt i tiden - mitt i häxförföljelserans tid. Vad ska de ta sig till?
   - Vi måste rädda henne" Utropar Ramona. Annars kommer hon att dö.
   Theo förstår genast vad hon menar, och innan någotn i folkhopen hinner reagera har de rest en stege mot bålet. Ramona skynder sig upp och lossar repen runt flickan. Nu gäller det bara att ta sig därifrån så fort som möjligt. Men de hinner inte långt...

Komentar: Efter att jag börjat läsa den här boken så förstod jag att detta var andra delen i en serie som handlar om Ramona och Theo. Men detta spelade ingen roll, eftersom varje bok är en avslutad berättelse, till skillnad från många andra serier. Jag kan tänka mig att man får en större uppfattning om personernas relationer till varandra, om man läser hela serien från början, men det fick man snabbt reda på ändå, så därför spelade det ingen roll, att jag inte läst den tidigare boken.

Den här boken var lättläst och det gick snabbt att läsa ut den. Det var korta kapitel och en väldigt skön läsning. Dock så kan jag inte påstå att jag tyckte att den var jätte bra. Är man lite yngre än mig, i 13-års åldern, så kanske man uppskattar den här boken mer. Eller så är jag helt enkelt insnöad på Sagan om isfolket - och Margit Sandemos sätt att beskriva häxförföljelserna. Sandemo har, likt Kimselius, forskat kring häxförföljelserna och tagit reda på mycket fakta till sina böcker - vilket jag tycker är väldigt roligt. Men ingen "historie"- bok jag hitills läst har varit lika bra som Sandemos böcker. Därför är jag kanske lite orättvis mot den här.

Den var trevlig att läsa och en skön "koppla av" bok. Även om det är en del "spänning" i den här boken, så skulle jag dock inte rekomendera den om man är ute efter en riktigt spännande bok. Men jag rekomenderar den till yngre tonåringar, för det är en trevlig bok att läsa.

Fakta:
Titel: Jag är ingen häxa
Författare: Kim M. Kimselius
Serie: Theo och Ramona
Orginalspråk: Svenska
Orginaltitel: Jag är ingen häxa

Förlag: Wahlströms
Antal sidor: 175
Utgivningsår: 1998
Första meningen: - Nej, inte nu igen! ropade Ramona förtvivlat.
ISBN: 91-32-13978-0

Jag ger den 5/10


Enkät

Senast köpta bok/böcker? Jag köpte 9 st dubbevolymer av Sigge Stark på en loppmarknad igår.

Senast lånade bok/böcker? Oj, jag lånar nästan aldrig böcker på biblioteket nu för tiden. Men den senaste boken jag lånade var nog Brida som är skriven av Paulo Coelho. Den lånade jag av mamma! :)

Hur många böcker läser du i veckan/månaden? Det varierar väldigt mycket, beroende på hur tjocka böckerna är och hur mycket annat jag har för mig. Men jag försöker att läsa minst en bok i veckan, så det blir väl ungefär 4 böcker på en månad.

Snyggaste omslag? Det finns välidgt många snygga. Men jag gillar Fallen ängel eller hush hush, som orginaltiteln är, väldigt mycket! :)

Bästa inledning? Oj, vad svårt. Kan tyvärr inte komma på någon särskild nu.

Bästa serien? Tyvärr har jag inte vågat ge mig in i någon annan serie (bortsett från Kulla-Gulla) sedan jag började på Sagan om Isfolket i och med att den är så lång, (47 böcker). Men nu ska jag snart börja på bok 42, så det är inte så många kvar. Men å andra sidan älskar jag den serien, så därför är det inte svårt att säga att min favoritserie är Sagan om isfolket.

Vilken bok har gett dig starkast wowkänsla?
Oj, flera av Isfolket böckerna. Pga. att Margit Sandemo skriver så fantastiskt bra!

Vilken bok längtar du efter mest just nu? Jag längtar efter att få läsa första och andra Pretty Little Liars böckerna som jag fick i Fredags! :)

Vilken/vilka bok/böcker skulle du ha velat skriva och varför? Det måste bli Harry Potter böckerna, även om jag, pinsamt nog, bara läst den första boken - och det var väldigt länge sedan. Men dom är så genomtänkta och så bra. Dessutom så berättade jag för min Svenska lärare på högstadiet att jag drömmde om att skriva en bok som var lika bra som dessa böcker, och då sa hon, att hon trodde att jag skulle klara av det. Även om jag vet, att det är omöjligt att göra ^^

Demonernas fjäll - Margit Sandemo



(OBS. Har ni inte läst de tidigare böckerna, men tänkt att göra det, låt bli att läsa detta)


Sagan om isfolket - Ättlingar till den onde Tengel, som hade ingått en pakt med djävulen..
   Nataniel Gard var den som blivit utvald att leda kampen mot Isfolkets onde stamfader, men för att klara detta måste han få hjälp, och det var den svårt drabbade Tova Brink och Ellen Skogsrud som blev hans närmaste allierade. Men skulle Tengel den onde låta sig besegras, måste alla tänkbara resurser sättas in i striden.
   Därför samlades hela släkten vid Demonernas fjäll, där mycket skulle avslöjas - både på gott och ont..

Komentar: Detta är den 41a boken i serien om Isfolket. Det innebär att jag endast har 6 böcker kvar innan serien är slut. Vilket känns ganska tungt.

Jag började läsa den här serien för några år sedan och jag älskade den från första raden. Den innehåller allt man kan begära, kärlek, ondska, magi, övertro och vänskap.

Den här boken utspelar sig till största del under en och samma kväll. Vi får följa med i berättelser tillbaka i tiden och följa släktträdet innan Tengel den Gode. Vi får veta mer om Tengel den Ondes liv och hans tid i Isfolkets dal. Vi får följa hans barn och barnbarn och deras avkommor fram till Tengel den Gode, där första boken i serien börjar. Vi får veta allt, som kan vara viktigt för Nataniel och de andra utvaldas kamp mot den onde stamfadern.

Jag älskar den här serien och den här boken är inget undantag. Dock kan jag tycka att det kändes lite långdraget att läsa, när allt utspelar sig under samma kväll. Dock så får man höra olika historier som utspelar sig vid diverse tidpunkter, men trots det så känns boken lite ansträngd och utdragen. Men, det var jätte roligt att få gå tillbaka i släkten och följa de som levt tidigare än Tengel den Gode. Man fick en del förklaringar och en hel del frågetecken rätades ut.

Ni som ännu inte läst Sagan om Isfolket (men endå läst min lilla recention^^) - Gör det. Ni kommer inte bli besvikna. Det är lite avskräckande med 47 st böcker i en enda serie, men tro mig, ni kommer älska varenda bok - och bara vilja ha mer!

Fakta:
Titel: Demonernas Fjäll
Författare: Margit Sandemo
Serie: Sagan om Isfolket (41)
Orginalspråk: Norska
Orginaltitel: Demonenes fjell

Förlag: Boknöje ab
Antal sidor: 252
Utgivningsår: 1988
Första meningen: Det rådde en underlig dager den vårkvällen 30 april 1960.
ISBN: 91-7710-286-X

Jag ger den 8/10

Borta med vinden fyller 75 år



I år är det 75 år sedan Margaret Mitchells Gone with the wind kom ut. Boken som blev en omedelbar succé har tyvärr aldrig blivit läst av mig. Filmen - har jag givetvis sett, men tjockleken på boken skrämmer mig lite. En tegelsten, tror jag det kallas. Men i och med, att jag tycker väldigt mycket om filmen - och det att boken fyller 75 år, har jag lovat mig själv, att i år skall den bli läst!

Har någon av er läst Borta med vinden?
Vad tycker ni i så fall om den? :)

En blomma i Afrikas öken - Waris Dirie


                          
Waris Dirie är född i Somalia - vid sex års ålder vallade hon getter i den Somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambasadören. I London "upptäcktes" hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär sin toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält.

Komentar: Det var ganska länge sedan jag läste den här boken. Så tyvärr kommer jag inte ihåg allt särskilt väl. Men jag kommer ihåg att den berörde mig väldigt mycket och att den stundvis var smärtsam att läsa. Man får en inblick i en annan kultur, så olik vår egen, och därav så svår att förstå. Det är svårt att förstå andra kulturers sätt att se på män och kvinnor, jämställdhet och relationer mellan människor, när det är så olika från det vi är vana vid. Det kanske ligger något i orden "Det vi inte förstår, skrämmer oss".

Jag kan inte låta bli att fascineras av Waries styrka och mod - att gå emot sin kultur och en del av sin familj, för att göra det hon tror är rätt. Den här boken är inte bara en verklig berättelse, den är dessutom ett bevis på vad människor kan göra, om de tror på sig själva.

Den här boken är helt klart värd att läsa, fascineras av och inspireras av.

Fakta:
Titel: En blomma i Afrikas Öken
Författare: Waris Dirie - i sammarbete med Cathleen Miller
Serie: -
Orginalspråk: Engelska
Orginaltitel: Desert flower

Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 272
Utgivningsår: 1999
Första meningen: Jag har insett att när vi färdas på livets väg, rider ut stormar, njuter av solskenet och står mitt i ögat på många orkaner, då avgörs vår överlevnad endast av vår egen viljestyrka.
ISBN: 91-7133-397-5

Jag ger den: 7/10

Kurslitteratur


Till hösten ska jag börja läsa två kurser på högskolan. Den ena heter Kriminologi 1 och den andra arkeologi.

Till detta behöver jag givetvis en mängd olika kurslitteratur. Så, jag vet inte hur intresserade ni är, men här kommer några av de böcker som jag kommer behöva i mina studier! :)

 

 

(Alla bilder är lånade från adlibris.com)

Pocket VS. Inbunden


Jag har en liten fråga till er läsare! :)

Föredrar ni pocket eller en inbunden bok?

Personligen tycker jag att inbundna böcker är det bästa! Pocketar går lätt sönder och är ofta trasiga och slitna efter att man läst dem en gång. Dessutom tycker jag att inbundna böcker gör sig riktigt snygga i bokhyllan! Sedan tycker jag även att inbundna böcker oftast är lättare att läsa, de har större text och går lättare att "slå upp".

Men man skall icke förkasta pocketar för det. Dessutom så går det knappast att undgå, att priset mellan inbundna böcker och pocketar ofta är stor.




(bild från google.se)

Some new books


Idag var jag in på Bokia och tittade! Där hittade jag tre st pocketar som fick följa med mig hem! :)



Fallen ängel av Becca Fitzpatrick. Jag har hört mycket gott om den här boken, så då bestämde jag mig för att ge den en chans. Dessutom så tycker jag att omslaget är väldigt vackert. Och jag råkar vara en person som faller för fina omslag! :)



Alltför nära av Linwood Barclay. Jag har varken hört talas om boken eller författaren, men den verkade väldigt spännande så jag gav den en chans! :)



Första delen av House of Night: Vampyrens Märke av P.C. Cast & Kristin Cast. Ännu en av alla de vampyrserier som kommit de senaste åren. Men vem har tröttnat för det? Ser fram emot att sätta tänderna i denna! ;)




Har någon av er läsare, läst någon av dessa böcker?
Vad tycker ni i så fall om den/dem? :)


Otryggare kan ingen vara - Bengt-Åke & Agneta Cras



Otryggare kan ingen vara är den lika skakande som sanna berättelsen om tre syskon son tvingas växa upp med en mamma som inte kan ta hand om sig själv - och än mindre sina barn. Mitt i det svenska välfärdssamhället lever dessa barn i en otrygghet som gränsar till det ofattbara. De är helt utlämnade åt mammans ansvarslösa beteende och hennes lika omdömeslösa val av män.
   Fadern till den äldsta dottern försvinner snart ur bilden och pappan till de båda yngre sönerna hamnar på anstalt efter att ha dömts för hustrumisshandel och skadegörelse. Sedan följer en rad styvfäder, av vilka en har mördat sin fru och sina två barn ett par år innan han flyttar in. En annan gömmer ett laddat gevär i lägenheten och misshandlar både mamman och barnen.
  Det är en uppväxt fylld av alkohol, knark, misshandel, mobbning, svält och hot.

Komentar: Denna bok läste jag under en resa till Spanien i början av sommaren. Den var nästintill omöjlig att sluta läsa, eftersom den var spännande rakt igenom. 
  
Denna bok handlar om något som berör många, men som har fått en sådan skamprägel, att det är omöjligt att prata om. Det är omöjligt att inte bli berörd av denna bok, jag kan inte räkna alla de tårar jag fällt över dessa barns öde. Den är djup, sorlig och sann. En historia man aldrig kommer att glömma.

Denna bok visar en del av vårat samhälle som många försöker dölja och täcka över. Ingen får tro, att detta är en historia som har hänt i ett modernt Svergie. Men denna bok visar, att bara genom att skrapa lite på ytan, gå lite djupare än endast det man ser med blotta ögat, ett samhälle som är allt i från perfekt. Ett samhälle som heter Sverige.

Fakta:
Titel: Otryggare kan ingen vara
Författare: Bengt-Åke & Agneta Cras
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Otryggare kan ingen vara

Förlag: LIND&CO
Antal sidor: 227 (+22)
Utgivningsår: 2007
Första meningen: Femtonåriga Helena är så in i döden trött när hon lämnar skolan, att hon inte vet om hon kommer att orka gå ända hem.
ISBN: 978-91-85801-16-9

Jag ger den: 7/10

Kulla-Gulla på Blomgården - Martha Sandwall Bergström

 

Många av Kulla-Gullas läsare har undrat över hennes första år, innan hon kom som hjälpehjon  till Karlberg på Kullatorpet. Här är berättelsen om hur Gulla vid 7 års ålder auktioneras bort och kommer som hjälpehjon till Hermansson på Blomgården. Där stannar hon tills hon blir 12.
Mor på gården ligger sjuk sen femte barnet föddes och det blir Gulla som får ta hand om barnen och inomhussysslorna. Hon får också lära sig mjölka och sköta djuren. Familjen på Blomgården får även glädje av vad Gulla lärt om läkande örter av Syster Anna på barnhemmet.


Komentar: Kulla-Gulla är en serie böcker som har berört många flickhjärtan under flera år. Jag vet att min egen mamma var fast i dessa böcker när hon var ung. Det är en fin bok och en fin berättelse om den lilla flicka som vi lär känna i Martha Sandwall Bergströms bokserie om Gulla.

Kulla-Gulla på Blomgården är egentligen inte den första boken i Kulla-Gulla serien. Men eftersom Kulla-Gulla läsarna ville veta mer om det som hände Gulla som barn, bestämde sig författaren för att skriva en bok som utspelar sig innan de andra böckerna. Men jag valde ändå att läsa denna bok först, eftersom det är den första boken - tidsmässigt.

Jag skulle önska - att jag kunde ge denna bok toppbetyg, för det är en så fin och söt historia. Men då skulle jag ljuga, för denna bok är egentligen väldigt händelselös. Det är en ganska "svag" historia och det händer inte särskilt mycket. Så de personer som söker efter en händelserik bok där man sitter på nålar under hela bokläsningen, får tyvärr lägga Kulla-Gulla åt sidan och ägna sig åt någon mer spännande och händelserik bok. Men de personer som vill koppla av med en fin berättelse och komma iväg från vardagens stök kan jag rekomendera denna bok. Man får ett perspektiv om hur livet var i Svergie i början av 1900-talet och man lär sig uppskatta vardagens små underverk. Kulla-Gullas liv är hårt - vilket ger oss möjligheten att uppskatta vårt egna liv, lite mer.

Fakta:
Titel: Kulla-Gulla på Blomgården
Författare: Martha Sandwall Bergström
Serie: Kulla-Gulla
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Kulla-Gulla på Blomgården

Förlag: Bonniers junior förlag AB
Antal sidor: 152
Utgivningsår: 1986
Första meningen: Från staden med barnhemmet måste Hermanssons snälla häst, som också hette Snälla, trava flera timmar framför skjutsen, innan de nådde Blomgården, där mor i stugan ivrigt väntade.
ISBN: 91-48-37609-4

Jag ger den: 5/10